Succesvol ontwikkelen en gelukkig zijn? Het is mogelijk om succesvol te ontwikkelen en gelukkig te leven door stap voor stap te bouwen aan succes en geluk

stap voor stap succesvol en gelukkig

Wat zo bijzonder is aan bijvoorbeeld het nieuwjaar is dat we voornemens hebben. Op één of andere manier krijg je de behoefte om dingen anders te doen. Je hebt voornemens om af te vallen, om meer te geven, om te groeien of om te veranderen. Echter wat men over het algemeen vergeet is dat dingen om ons heen veranderen, zoals je lichaam veranderd door de jaren heen, relaties veranderen, economie veranderd. Veranderingen in je leven gebeuren automatisch.

Ontwikkeling daarentegen gaat niet automatisch. Dus wil je werken aan je jezelf, permanente ontwikkeling in je leven wilt doorvoeren, dan betekent dit dat je eigen innerlijke proces(sen) dient aan te pakken. Voornemens met de behoefte om iets te klaren zoals 10 kilo afvallen zijn eigenlijk wenslijstjes. Wensenlijstjes zijn geen sterke basis om iets in jezelf op te lossen.

Uit onderzoek blijkt dat 85% van de voornemens in de maand februari stranden. Kortom doe jezelf een grote gunst en doe het anders dan de anderen. Zet jezelf in voor een blijvende verandering oftewel ontwikkeling. 

Hoe committeer je om succesvol en gelukkig te zijn?

Creëer een aantrekkelijke visie wat je ECHT wilt bereiken

Het is belangrijk om een een duidelijk aantrekkelijke visie te hebben waar je enorm enthousiast van wordt. Bijvoorbeeld 10 kilo afvallen is wel een prima voornemen, maar is dit dan ook zodanig aantrekkelijk dat je er zo enthousiast van wordt?

Je dient dus een visie te hebben voor wat je echt wilt, niet wat je denkt dat je wilt of wat je zou moeten hebben.

“Een visie die echt werkt, is er een die je opwindt … Het moet een verlangende en dwingende visie zijn. Het moet iets hebben dat de kracht heeft om je te trekken, niet iets waar je jezelf toe moet dwingen.

Wanneer je jezelf tot iets toe dwingt, zal veel energie van je vragen. Hiervoor heb je veel wilskracht nodig. Je hebt genoeg wilskracht, maar dan kost het wel wat. 

Een verlangende visie daarentegen geeft je kracht en enthousiasme om ervoor te gaan. Je bent dag en nacht bezig om je visie c.q. doel te behalen, niets houdt je tegen en  zonder dat het je energie kost. 

Zorg ervoor dat je voldoende reden(en) hebt om door te gaan

Je dient een hele hele goede reden te hebben waarom je iets wilt nastreven. Wanneer je een grote of kleine doel nastreeft zullen er altijd hindernissen onderweg zijn. Indien je niet voldoende reden(en) hebt om door te gaan en loop je tegen obstakels aan, zal je je gaan vervelen of ergeren en opgeven om je succes te behalen.

Wat je dan meestal zegt is dat je het wel wilde, maar dat het niet gebeurde. In het begin ben je dan ook enorm enthousiast en ga er voor, zoals in januari en februari keihard trainen in de sportschool. Gaandeweg nemen andere reden (lees obstakels), zoals te moe zijn om te sporten of andere ‘leukere’ activiteit dan sporten het over van je oorspronkelijk visie en doel. 

Om succesvol te kunnen zijn dienen dus je redenen, waarom je iets wilt nastreven, op de eerste plaats te komen. Als je een stel goede redenen hebt waarom je iets wilt bereiken voor bijvoorbeeld je gewicht, je carrière, je relatie of je financiën dan zullen deze redenen je naar je doel of visie leiden.  

Stel een plan op

Als je eenmaal weet wat je doel is en wat je wilt bereiken en waarom je het wilt bereiken dan ga je over op actie. 

Stel jezelf de volgende vragen: Wat moet ik doen om het gat, van waar ik ben en waar ik wil zijn, te kunnen sluiten? Ga brainstormen en noteer al die (actie)punten. Maak een lijst waarvan je denkt dat je hiermee je visie en doel kan bereiken. 

Ga vervolgens bij jezelf na wat je nu op dit moment kunt doen om dichter bij je visie / doel te komen. Neem je lijst goed door. Je hoeft niet alle actiepunten te doen om resultaat te krijgen. Oh nee? Nee, als je de lijst nogmaals goed doorneemt vraag je je dan af welke punten je het snelst bij je resultaat zullen leiden. 

Ken je de 20 / 80 regel? Indien je 20% van je actiepunten realiseert behaal je al 80% van je einddoel. 

Door deze methode toe te passen zul je efficiënter en effectiever je doel behalen en blijf je gefocust en gemotiveerd.

Gewoontes leiden tot succesvol en gelukkig leven

Gewoontes zullen je helpen om consequent te bewegen naar een succesvol en gelukkig leven. Onderzoek heeft aangetoond, dat wij, mensen, gewoontewezens zijn. 45% van onze acties doen we automatisch door onze gewoontes. 

Als je nuttige bezigheden omvormt tot dagelijkse gewoontes, dan maak je je weg naar succes veel simpeler.

Denk er maar eens over na: dagelijks sporten voelt in het begin zwaar en uitdagend. Maar wanneer het je lukt om sporten om te vormen tot een dagelijkse gewoonte, dan doe je het gewoon automatisch. Dan kost het je veel minder moeite en lijkt het vanzelf te gaan.

Alles went. Je ontwikkelt routines waardoor je er niet meer zo over na hoeft te denken. Je doet het gewoon.

Maar ondertussen bouw je nog steeds aan een succesvol leven. Deze nieuwe gewoonte vormt de moeiteloze fundering van je succesvol en gelukkig leven.

Zo werkt het met alle bezigheden die je leven beter maken. Maak er een gewoonte van, dan gaat het bijna vanzelf. Op termijn maak je zo je leven steeds beter en beter. Kortom de vraag of succesvol ontwikkeling en gelukkig leven mogelijk is? Het antwoord is ja en met kleine consequente stapjes.

nieuwe gewoontes voor succesvol en gelukkig leven

Boeken over succesvolle ontwikkeling

Succes staat nooit op zichzelf. Alles wat je doet heeft invloed op alle andere levensgebieden. Hoe effectiever je je tijd besteedt, des te succesvoller je wordt.

Bijvoorbeeld: doordat je gezonder leeft heb je meer energie. Hierdoor krijg je meer zin om te sporten. Hierdoor ervaar je meer succes en word je fitter. Eveneens krijg je meer energie en krijg je meer gedaan op je werk. Hierdoor kun je meer succes behalen wat weer meer geld oplevert. Het geld kun je opzij zetten en ervaar je minder problemen en zorgen. Er ontstaat ruimte om te investeren in je levenskwaliteit waardoor je je gelukkiger en rustiger voelt.

Je zelfvertrouwen groeit waardoor je relaties verbeteren en je nog effectiever wordt op je werk. Je ervaar meer voldoening en plezier, wat je in staat stelt om meer leuke dingen te doen en meer mensen te helpen met je talenten.

In werkelijkheid is het een logisch gevolg van alle moeite die je er aan de voorkant in hebt gestopt. Kleine, dagelijkse stappen richting succes. Kleine offers – even niet Netflixen maar werken, even geen stuk taart, even niet rusten maar sporten, niet kopen maar opruimen – maken aan de achterkant een groot verschil.

kortom, je zet het allemaal in beweging met kleine, simpele stappen. Best mooi hoe dat werkt.

Wil je meer weten over succesvolle ontwikkeling en gelukkig zijn dan heb ik hier wat boekentips die je kunt lezen. 

Het zijn echte aanraders! 

 de kracht van gewoontes op succesvolle ontwikkeling waarom wil je bepaalde dingen doet de 7 gewoontes van hoog efficiënte personen